Prokrastinering

pocket watch in sand

Pleier du å utsette store oppgaver? Er det et prosjekt du vet du må starte på, men aldri ser ut til å komme i gang med? Mangler du motivasjon til å fullføre? Sannsynligheten er stor for at du sliter med prokrastinering, som enkelt kan oversettes til ett ord: senere

Perfeksjonisme og prokrastinering

Perfeksjonisme og prokrastinering går ofte hånd i hånd. Mange kunstnere har ekstremt høye krav til seg selv, og streber etter å oppnå perfeksjonisme i en verden der det ikke eksisterer. Allikevel utsetter vi oss for en tankegang der vi innbiller oss at dette er et reellt mål.
En perfeksjonist vet hvor vanskelig det er å gjøre enkelte av oppgavene, og pirker og plukker i evigheter for å oppnå en standard som egentlig er litt utydelig. Det er derimot for de heldige som har kommet seg opp av sofaen og faktisk begynt. Noen ender bare opp med å krangle med sine egne argumenter for hvorvidt det er noen vits å begynne, og kommer aldri i gang. 

Kort fortalt er dette omtalt som usikkerhet. Man blir usikker på om folk kommer til å like det man produserer, og om verket lever opp til de kravene man hadde til seg selv. Plutselig blir den kritiske indre stemmen øredøvende. Og på toppen av dette kan angst dukke opp, og man blir utslitt før man i det hele tatt har begynt. Da er det enklere å utsette oppgaven. 

Bli god på å være dårlig

Vi har skapt et samfunn som priser mennesker som leverer gode resultater til enhver tid. Og en av de negative sidene ved dette er at vi har fått «generasjon-prestasjon», som blant annet sliter med angst, depresjon og stress. De får ikke pusterom til å slappe av og være seg selv. 
For å motvirke denne trenden og bygge opp seg selv er det viktig å være dårlig på ting. Det gir oss verdifull informasjon om hvem vi er og hvor våre begrensninger ligger. 
Husk at når du gjør noe dårlig, gjør du noe. Og det er alltid bedre enn å ikke gjøre noe som helst. 

Å pusse tennene i 10 sekunder er bedre enn å aldri pusse tenner. 

Denne filosofien bør man begynne å følge som perfeksjonist. Det betyr ikke at du alltid skal senke dine egne krav, men det er et steg i riktig retning for å få kontroll på prokrastinering. Legg fra deg den tunge ryggsekken iblant, og klapp deg litt mer på skulderen. 

paper notes good bad

dyrk inspirasjon, den kommer ikke gratis

Hvordan ville du behandlet det mest verdifulle du har? Ikke ta det for gitt at inspirasjon blir levert på et sølvfat. Den «kommer» ikke bare til deg, det er noe du aktivt arbeider for, enten det er bevisst eller ubevisst. Det er også en tilstand som er veldig skjør og er utsatt for påvirkning i det miljøet du befinner deg i. Gi gjerne andre i husstanden din beskjed om at du behøver egentid for å arbeide, slik at den kreative flyten ikke blir avbrutt av folk som forstyrrer. 

Blir du utålmodig? Prøver du å gjøre noe som ikke er naturlig for deg? Forsøker du å dytte den runde klossen i det trekant-formede hullet? 

Sett deg ned og start en samtale med deg selv. Hva trenger du i dag? Er det musikk? Er det stillhet? Finn først ut hva kropp og sjel trenger i dag for at du skal ha det bra. Inspirasjon kommer når du er balansert, men den kan ikke tvinges frem. Du må bare akseptere at ting tar tid, og at tålmodighet faktisk er en dyd. Det som er verdt å gjøre er også ofte det vanskeligste.

Når motgang blir motivasjon

«Boyinaband» er en musiker ved navn David Paul Brown som er åpen om sine utfordringer med depresjon som påvirker hans evne til å produsere musikk. Etter å ha forsøkt uttallige metoder for å bli frisk, bestemte han seg for å prøve negativ motivasjon: 
Han satte opp et skjema han skulle følge for å forbedre både kropp og sinn, og hvis han ikke fulgte opp dette ville 10 000 pund i hans navn doneres til en organisasjon han mislikte!

Ifølge han var det ikke mulig å donere penger til ISIS (!), så han valgte Scientologikirken. Han fikk søsteren sin med som mental støtte, og hun hadde kontroll på pengene og kunne raskt overføre de med enkelt tastetrykk om han ikke fulgte opp sitt eget skjema.

Se det utrolige forsøket nedenfor: 

Noen blir altså motiverte av negative tiltak, og det skal man heller ikke kimse av selv om David sitt eksperiment ikke passer for alle. 
Noen ganger blir dagene for rutinerte til at inspirasjon kan dyrkes, og da er det kanskje på tide å prøve noe nytt? Sett deg et mål om å utfordre deg selv litt, og ikke still krav til at det på nød og liv skal gjennomføres. Det er helt ok å trekke seg. Finn det som fungerer for deg. 

Andre artikler

vil du vite mer?

Ta kontakt for mer informasjon om hvordan du bygger en trygg digital kunsthverdag. 
Det koster ingenting å investere i gode vaner. 

Woman sitting in front of computer with information bubbles

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.