The art expressions nobody gets

Tiny cardboard person looking up at a rainy sky

Plein Air, fernissering og autodidakt; det høres ut som man blir verbalt mobbet av en franskmann. Uttrykkene brukes i hovedsak av oss som arbeider i kreative yrker, for å slippe å forklare prosessene bak et arbeid. Men i enkelte tilfeller liker noen å hevde seg over at de kan prate komplisert om ting ingen andre forstår. Så la oss bare stikke hull på den ballongen, og gjøre det litt enklere for mannen i gata: her kommer forklaringen på noen av de vanligste kunstuttrykkene. Du imponerer garantert på din neste utstilling.

Plein air

Plein air (fransk for «utendørs») står for friluftsmaleri og er en teknikk der man maler utendørs. Det er lett å tenke at dette kun er mulig når det er pent vær, men oppfinnsomme kunstnere som Theodor Kittelsen løste problemet med nordiske vintere, ved å lage et seildukshus med ovn og store vinduer. Det ble riktignok båret rundt av andre som hjalp Kittelsen i hans arbeid, men oppfinnsomt var det uansett. Kjente kunstnere som foretrakk plein air var blant annet Claude Monet, Renoir m.fl.

painting of renaissance people painting plein air, communty Friends of Artess

fernissering og vernissasje

Paintbrush putting varnish on a finished painting

Fernissering (eng. «Varnish») er en klar hard lakk som påføres bilder når de er helt tørket. Det forsegler og beskytter bildet mot slitasje, falming og riper. Vi pleier å skille på matt og blank fernissering, selv om det ofte er en mer kompleks prosess enn det.

Jeg hadde et interessant møte med en kunstner på en utstilling som ikke visste forskjellen på «fernissering» og «vernissasje» (uformell åpning av en utstilling), og gjentok flere ganger at hun hadde brukt «vernissasje» på bildene sine.
Vernissasje (fransk for å fernissere) og fernissering betyr ikke det samme i dag, selv om ordene teknisk sett er like. Vernissasje betyr gjerne at man inviterer personer til en privat uformell ustilling der man legger siste touch på bildene, altså da gjerne fernissering og ble i gamle dager kalt Le jour de vernissage (åpningsdagen). Så åpner utstillingen formelt når alt er klart. I dag brukes det gjerne for selve åpningsdagen på utstillingen også.

Det er ikke så nøye, og det gjør oss alle forvirret.

autodidakt

black text "autodidact" in sound letters on white background

Autodidakt er et ord som kastes mye rundt blant amatørkunstnere, men en autodidakt person behøver ikke være amatør i sitt yrke. Autodidakt betyr kort fortalt at man ikke har hatt en formell utdannelse i det yrke man utøver. Det er ofte et negativt ladet ord ettersom det kan få folk til å tenke at man ikke er egnet til å hverken uttale seg eller utøve yrket sitt. Men det er langt fra sannheten.

Autodidakte personer er ofte svært lidenskapelig opptatte av det de holder på med, ettersom det krever en helt annen form for disiplin å lære opp seg selv. I det norske kunstmiljøet blir det dessverre sett ned på å være autodidakt. Utdannelsen trumfer ofte over egnethet. Forhåpentligvis vil dette være en trend som snur. 

Det finnes tusenvis av slike merkelige uttrykk i kunstverdenen. Men takket være at vi fysisk går rundt med verdens største informasjonsdatabase i lomma, er det enkelt for oss å gjøre et digitalt søk og bli litt mer informert. Det kan brukes til å avskrekke forståsegpåere, jekke ned kunstnereliten noen hakk og ta oksen ved hornene. La oss bare holde det enkelt og oversiktlig, og fortsette å skape kunst som alle kan sette pris på. 

Andre artikler

Would you like to know more?

Contact me for more information on how to build a safe digital artlife. 
Investments in good habits are free. 

Woman sitting in front of computer with information bubbles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.