Ouroboros – et konsept

Two golden snakes mirroring each other eating its own tails

Som kunstner kan det ta flere år å utvikle en unik stil som definerer deg. Det lille «je ne sais pas» som setter prikken over i-en. Hvordan man kommer frem til dette krever utholdenhet, øvelse og over alt annet: tålmodighet. I min verden ble Ouroboros mitt symbol, og påvirker alt fra stilart til arbeidsprosesser og personlig utvikling. 

Et verdensomspennende symbol

Ouroboros eller «Halesluker», er et av verdens eldste mytologiske symboler – slangen som fortærer seg selv. Det er vannelementets svar på fugl fønix, og representerer kort fortalt den evige sirkel av liv, død og gjenfødelse. 

Symbolet har opprinnelse i oldtidens Egyptiske ikonografi og kom til vesten via gresk magisk tradisjon. Det er godt brukt i hinduismen, gnostisismen, hermetismen og spesielt innen alkymi.

I norrøn mytologi finner vi Midgardsormen – den enorme ormen som omkranser menneskenes verden (Midgard).
Og siden man finner symbolet over hele kloden, kan man jo si at Midgardsormen virkelig er verdensomspennende.
(No pun intended.)

Ancient Egyptian symbol of snake eating its own tail with the words "to all is one" in the middle of the circle
"To one is all" - verdens eldste egyptiske ouroboros funnet i det 13. århundre i gravkammeret til Tutankhamun.

personlig betydning

artess logo - copper

Artess er omringet av Midgardsormen, og viser den eviglange kampen kunstnere har mellom seg og sin visjon. Det tar aldri slutt, og man er aldri utlært.
Navnet er synonymt med moderne nasjonalromantikk, realisme og detaljarbeid. Det er en felles betegnelse som representerer alt vi tenker om magiske folkeeventyr, norrøn mytologi og funksjonen til det moderne mennesket i denne sammenhengen. 

Jeg har Nord-Norsk og samisk ætt, som jeg aktivt benytter som subtile detaljer i det jeg skaper. Samene har en esoterisk og uutforsket historie, som ofte svinner hen blant annen nordisk kultur. I tillegg er det strikte retningslinjer for bruk av samiske inspirasjonskilder, som legger begrensning på ulike bruksområder. Overtroen er stor, og selv om man ikke nødvendigvis ikke er det selv, skal man respektere tradisjonene. Det er en finurlig balansegang. 

Men samene er ikke min eneste inspirasjonskilde, da jeg også benytter norrøn mytologi og nordisk kultur i stor grad. Du kan blant annet finne binderuner her inne, som er en ligatur av to eller flere runer. De har alle ulike personlige betydninger, som fremmer alt fra relasjoner til forskjellige kunstneriske mål. 

Norden har en uutømmelig kilde til inspirasjon dersom man begynner å lete litt utenfor de kjente historiene. Et eksempel på dette er et av mine bestillingsverk fra Finland, der fokuset er dødsguden Tuoni. Det viser guden Tuoni som hilser på den døde svanen som vokter inngangen til dødsriket Tuonela. 
Det finnes derimot svært få skildringer av denne mytologien i Finland, på tross av at den opprinner derfra. Noen sier Tuoni har en hatt laget av mørket selv, mens andre mener han ligner mer en utmagret gammel mann. Min tolkning er derfor ingen fasit på dette. 

a sceleton greeting a dead swan on a lake with spirits in a looming sky
"The swan of Tuonela" - olje på lin 80 x 100 cm

fun fact

Visste du at når slanger blir stresset eller forvirret, kan de begynne å spise sine egne haler?

En slange kan bli forvirret og desorientert av ulike grunner ved f.eks. for høy varme (heteslag) og forsterket metabolisme m.m. Under slike forhold kan den i enkelte tilfeller begynne å spise sin egen hale. Du kan se video av dette underlige fenomenet her:
(
Advarsel! Innholdet kan være støtende for enkelte): 

King Snake saved from eating itself

Hvorvidt begrepet ouroboros stammer fra at man har observert dette i virkeligheten er det ingen som vet. Men én ting er sikkert: slangene forsøker ikke fornye seg selv ved å fortære sine egne haler. Det er kun forbeholdt symbolets betydning. 

Andre artikler

vil du vite mer?

Ta kontakt for mer informasjon om hvordan du bygger en trygg digital kunsthverdag. 
Det koster ingenting å investere i gode vaner. 

Woman sitting in front of computer with information bubbles

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.