Kan jeg bli kunstner?

Paint brush with tubes of oil paint

Vebjørn Sand sa det best: «Bli kunstner om du ikke kan la være.» 
En kreativ kunstnersjel slutter sjelden å skape, men det er ikke like enkelt å gjøre det om til et levebrød. Hva bør du derfor tenke på dersom du ønsker å bli en profesjonell billedkunstner? 

forventninger

Forskjellen på amatør og profesjonell er om du er i stand til å leve av det. Alle krangler om betydningen, men det er allikevel et fint utgangspunkt. Men hvor skal du begynne?

Vær brutalt ærlig med deg selv! Det er lett å romantisere en tilværelse med late morgener, sene netter og kreative verk som får hoder til å spinne i ekstase. Men det er hardt arbeid, og ikke minst ensomt. Du bør være disiplinert og komfortabel i ditt eget selskap. Det går likevel an å jobbe i felleskap med andre som f.eks. i kunstkollektiver. Søk gjerne opp grupper og forum med andre kunstnere, slik at du får litt støtte i de tidene du vet du må jobbe alene. 

Når du bygger konseptet rundt din bedrift, må du ha realistiske forventninger. Du kjøper kanskje ikke det flotteste huset og den dyreste bilen på din første lønning, men du er på riktig vei. Og det er noe veldig tilfredsstillende med det å tjene sine egne penger, enn å belage seg på fond, stipender og andre almisser. Og det er kun DU som stiller kravene til hvordan DIN kunst skal være når du også er den som sitter på pengesekken. 

 

En bærekraftig bedrift er bygget som et maraton, ikke en sprint. Levedyktighet er målet, og pengene en bonus.

Salg og markedsføring

Skal du leve av kunst må du ha grunnleggende forståelse for salg og markedsføring. Det finnes mange steder som tilbyr online kurs, som også går nærmere inn på markedsføring i sosiale medier og digitale salg. Det er gull verdt, og noen av de er til og med gratis! Et enkelt Google-søk etter gratis kurs i salg og markedsføring gir deg mange alternativer. 

Du bør også ha en oversikt på hvilke priser du skal bruke.
Les mer om det her –> Prissetting av bilder – lær deg enkle metoder for å beregne verdi

En grunnleggende pakke for å komme i gang bør bestå av:

  1. Domene (Domeneshop)
  2. Webside (WPMU DEV – en fantastisk plattform for WordPress websider)
  3. Sosiale medier (hvilke plattformer passer din kunst?) 
  4. En markedsføringsstrategi (ta kontakt om du trenger hjelp til å sette det opp)
  5. Budsjett, eventuelt faktureringsprogram som f.eks. Fiken eller Visma (for de som har opprettet bedrift)

Du kan gjerne bruke steder som WIX til å sette opp gratis websider, men du får mye mer frihet med å lage noe som kun er ditt eget, samtidig virker det mer seriøst for dine kunder. 

Hva slags kunst skal jeg lage?

Din kunst er unik på alle måter. Kvaliteten kan alltid diskuteres, men du skal ikke ofre kreativitet for å tilfredsstille et marked. Vi er allerede mettet av forbund og institusjoner som forsøker å være fasiten på god og dårlig kunst, og du behøver ikke være nikkedukke for disse. 

Lag det DU vil. 

Du må derimot kanskje belage deg på å ta imot en hel del bestillinger på ting som ikke alltid mater din inspirasjon. Men det skal holde hodet ditt over vannet, ikke definere deg som kunstner. Derfor er det ingen skam i det å ha en dagjobb som finansierer drømmen din. 
Venn deg til å kalle deg selv kunstner, uansett hvordan du finansierer det. 

Dokumenter gjerne din prosess i sosiale medier, be om feedback og spør etter tips og råd fra erfarne kunstnere. Kanskje du til og med kan høre med kunstnere om du kan skygge de en ukes tid for å lære? 

Svaret er: JA! Du kan bli kunstner. Om du ikke kan la være å skape.

Andre artikler

Would you like to know more?

Contact me for more information on how to build a safe digital artlife. 
Investments in good habits are free. 

Woman sitting in front of computer with information bubbles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.